fbpx
Tarta z wężymordem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z wężymordem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 400 g wężymordu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 200 g sera bleu
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Wężymord to mało popularne warzywo o smaku podobnym do szparagów, które świetnie łączy się z mięsem. Warto spróbować tej kombinacji!

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Schłodzonym ciastem wykładamy formę.
  5. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wężymord obieramy (ostrożnie, bo brudzi ręce!) i natychmiast wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 8 minut.
  7. Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na dnie tarty.
  8. Układamy warstwę pokrojonego w kostkę sera bleu oraz przekrojone na połówki kawałki wężymordu.
  9. W misce roztrzepujemy jaja z pieprzem, solą oraz śmietaną.
  10. Zalewamy powstałym kremem  warzywa, ser i mięso. Wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 20 minut.
  11. Gotową tartę dekorujemy ulubionym pikiem.

Polecamy wężymord w takiej konfiguracji - warto go spróbować!

Tarta z wężymordem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+