fbpx
Tarta z wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z wiśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Ta wiśniowo-czekoladowa tarta to idealne połączenie na ciepłe, letnie popołudnie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto kruche według instrukcji z opakowania.
  3. Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
  4. Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Wiśnie myjemy i drylujemy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aby się nie zagotowała i odstawiamy.
  8. Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
  9. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  10. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny). Tartę podajemy wystudzoną.

Wyjątkowy smak!

Tarta z wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

helena

06-07-2023

Ocena:

Najlepsze ciasto jakie jadłam, polecam

helena

06-07-2023

Ocena:

Moje nowe ulubione ciasto, polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+