fbpx
Tarta z zielonym groszkiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z zielonym groszkiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g zielonego groszku lub 1 duża puszka groszku
  • 150 g gotowanego kurczaka
  • garść pistacji Bakalland
  • 1 opakowanie serka kremowego o smaku cebulowym
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki czarnego; świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie

Jak połączyć wyjątkowy smak zielonego groszku z obiadowym wypiekiem? Nic prostszego! Oto ziołowa tarta z zielonym groszkiem i kozim serem.

  1. Formę na tartę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
  3. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wystudzone ciasto wałkujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy.
  6. Kruchy spód tarty pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Siekamy pietruszkę, miętę, bazylię i szczypiorek.
  8. Groszek myjemy pod zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ocieknięcia.
  9. Kozi ser mieszamy ze śmietaną i żółtkami, dodając posiekane zioła i przyprawy do smaku.
  10. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę.
  11. Całość pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
  12. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i na wierzch wykładamy groszek i kiełki słonecznika.
  13. Przed podaniem ozdabiamy pikiem.

I jak Wam smakuje? Pycha, prawda? :)

Tarta z zielonym groszkiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+