fbpx
Tarta z ziemniakami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z ziemniakami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g sera korycińskiego z czaruszką
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • świeży rozmaryn
  • garść suszonych śliwek Bakalland
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki to pyszne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszna tarta z dodatkiem rozmarynu.

  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości, dodając do 1 szklanki wody szczyptę soli.
  3. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  7. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Mieszamy śmietanę i żółtka, a następnie przyprawiamy do smaku.
  9. Ser koryciński oraz śliwki Bakalland kroimy w grubą kostkę, a rozmaryn drobno siekamy.
  10. Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków, posypujemy rozmarynem, następnie wykładamy ser i połowę śliwek.
  11. Całość zalewamy nadzieniem i posypujemy wierzch pozostałymi śliwkami.
  12. Tartę pieczemy przez 20 minut i odstawiamy do wystudzenia.
  13. Wystudzone kawałki tarty dekorujemy pikiem.

Unoszący się w kuchni zapach rozmarynu i sera przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. I na pewno im zasmakuje!

Tarta z ziemniakami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+