fbpx
Tarta z żurawiną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z żurawiną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 5 łyżek kakao
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:

Przygotowanie

Żurawina wydaje się być niezwykle trudnym owocem zwłaszcza do wypieków, dlatego dobrze sięgnąć po dobre praktyki i zainspirować się kuchnią kanadyjską. Kolej na tartę z żurawiną i syropem klonowym!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC bez termoobiegu.
  2. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko, kakao i 125 g masła lub margaryny.
  3. Całość miksujemy około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
  4. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Ciastem wykładamy dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
  7. Bazę tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 10 minut.
  9. Śmietanę mieszamy z syropem klonowym i 2 żółtkami.
  10. Masę wylewamy na wystudzone ciasto i pieczemy kolejne 25-30 minut.
  11. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  12. Na lekko ciepłą tartę wykładamy dżem żurawinowy.
  13. Całość dekorujemy suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.
  14. Wbijamy pik, który najbardziej pasuje do okazji.

I jak Wam się podoba kanadyjska wersja tarty?

Tarta z żurawiną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+