fbpx
Tarta ze szparagami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta ze szparagami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 mały słoik białych szparagów
  • 1 kulka sera mozarella
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól; pieprz
Dekoracje:
  • 3 jaja

Przygotowanie

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.

  1. Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
  3. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
  4. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  5. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.

To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.

Tarta ze szparagami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+