fbpx
Tort różano-kokosowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort różano-kokosowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • gałązka owocu róży
Dekoracja:

Przygotowanie

Przewrotne połączenie smaków lata i jesieni może zaskoczyć niejednego łakomczucha. Tort różano-kokosowy nie tylko zaskakuje smakiem, ale w dodatku jest idealny zarówno na wyjątkową okazję, jak i popołudniową kawę z przyjaciółką.

  1. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku biszkoptu miksujemy z jajami i wodą na gładką masę.
  3. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut.
  4. Po wystudzeniu ciasta kroimy je w połowie na dwie części.
  5. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z torebką mixu.
  6. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Górę ciasta smarujemy od spodu cienką warstwą marmolady, a pozostałą przekładamy na spód.
  8. Na marmoladę nakładamy warstwę z 3/4 kremu i przykrywamy górną połową ciasta.
  9. Boki i górę złożonego ciasta smarujemy resztą kremu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  10. Ozdabiamy pikiem.

Zaskakująco pyszne połączenie, prawda?

Tort różano-kokosowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+